Szkoła Podstawowa nr 21 w Gorzowie Wlkp.


Nasza szkoła od wielu już lat promuje zasady zdrowego stylu życia i podejmuje liczne działania z zakresu edukacji zdrowotnej prowadzone w ramach zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych.
Uczestniczymy w wielu programach, projektach i kampaniach promujących zdrowy styl życia.
Pragniemy, aby nasza szkoła była:

  • miejscem, w którym społeczność szkolna podejmuje działania dla poprawy własnego samopoczucia i zdrowia
  • miejscem, w którym uczniowie uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć
Dlatego podejmujemy starania, aby nasza szkoła uzyskała certyfikat
SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE

W tworzeniu Szkoły Promującej Zdrowie współuczestniczą uczniowie, nauczyciele, rodzice, pracownicy szkoły i osoby ze społeczności lokalnej.
Powołano Szkolny Zespół do Spraw Promocji Zdrowia, w skład którego wchodzą:

Nauczyciele:
Oliwia Głowacka - Dańkowska - koordynator, Anna Kreczyńska, Renata Muszyńska, Agnieszka Łuczyk, Katarzyna Wojciechowska, Alicja Sabino, Alicja Tyrakowska, Sandra Solińska, Jerzy Sobusiak, Anna Janowicz.
Rodzice:
Magdalena Kubasiewicz, Joanna Michalczuk.
Uczniowie:
Natalia Dul, Gabriela Romaniszyn.
Pracownicy niepedagogiczni:
Wioletta Kołowrocka - intendent, Regina Klepuszewska - pielęgniarka szkolna.

Konkurs na logo Szkoły Promującej Zdrowie wygrała Paulina Tonak z klasy 6b.



Hasło na rok szkolny 2018/2019:
ZDROWO JEMY W DOMU I W SZKOLE


Dzień szczypiorku

W naszej szkole było dzisiaj zielono i oczywiście zdrowo.
Obchodziliśmy wszyscy Dzień Szczypiorku.
W holu czekały na wszystkich przygotowane przez każdą z klas stoły, na których królowały wiosenne potrawy, zdrowe przekąski i nowalijki.
W roli głównej wystąpił oczywiście Szczypiorek. Dzięki Rodzicom wiosenny poczęstunek był bardzo obfity, apetyczny i zdrowy!
Tort kanapkowy, grzanki, roladki, pasty, babeczki, ciasta i fantazyjne kanapki. Nic tylko chrupać! A na plakatach dawka wiedzy na temat tej zdrowej nowalijki. Pysznie i zdrowo!




Zdrowe śniadanie

Wszystkim nam zależy, aby nasi uczniowie byli zdrowi i mieli energię do nauki i zabawy.
Dlatego marcowy tydzień upłynął nam pod hasłem Zdrowe Śniadanie.
Uczniowie wszystkich klas wraz z wychowawcami przygotowali, a potem zjedli wspólne, zdrowe śniadanie oraz rozmawiali o znaczeniu tego posiłku dla zdrowia i rozwoju dzieci. Codzienne śniadanie pomaga przecież dobrze zacząć nowy dzień.
Celem akcji jest zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Wspólne przygotowanie i spożycie śniadania sprawiło dzieciom wiele przyjemności i na pewno dobrze smakowało. Ogromne podziękowania dla rodziców za pomoc w realizacji tego zadania.

Klasy pierwsze i drugie, w ramach lekcji języka angielskiego przygotowały projekt Moja zdrowa śniadaniówka - my healthy lunchbox.
Potrafimy mówić o jedzeniu w języku angielskim, ale przede wszystkim wiemy, co powinno się znaleźć w naszej śniadaniówce.


Dzień Banana


Dzisiaj w naszej szkole obchodziliśmy żółty dzień - Dzień Banana.
Ubrani na żółto uczniowie zachęcali całą społeczność szkolną do jedzenia bananów. Walory odżywcze tych owoców można było poznać oglądając plakaty prezentujące rodzaje witamin i składników odżywczych jakie zawierają banany, a jest ich bardzo dużo.
Można było poznać wspaniały smak tych łatwo dostępnych w Polsce owoców oraz zasmakować w licznych potrawach przyrządzonych z jedynego słusznego w tym dniu owocu. Lista jest bowiem imponująca. Lody, lizaki, deserki, smoothie, soki, koreczki, sałatki, szaszłyczki, kuleczki, galaretki. torciki, muffiny, batoniki, ciasta, ciasteczka, babeczki, keksy, rogaliki.
W tym miejscu wielki ukłon dla wszystkich, którzy przyczynili się do tego, że przerwy w tym dniu mijały nam bananowo. Degustacja przyciągnęła prawdziwe tłumy. Było pysznie i zdrowo!
Tekst: pani Alicja Tyrakowska


Cała grupa roześmiana, Dziś na żółto jest ubrana
Dzisiaj żółto także jemy, Dzień banana świętujemy
Dzień banana żółty dzień, Razem z nami dziś się śmiej
Usta w górę tak jak banan, Przecież uśmiech ważna sprawa
Więc z bananów zróbmy słońce, Uśmiechnięte i śmiejące
Potem banan w rękę weźmy, I ze skórki go obierzmy
Zjedzmy owoc na surowo, Bo to przecież bardzo zdrowo
Lub czarujmy wszyscy deser, Niech fantazja nas poniesie
Zróbmy koktajl bananowy, Albo bananowe lody!
Pyszne ciasto z bananami, Lub banany zapiekane
Pysznie było? Smakowało?, Teraz by nam się przydało
Trochę ruchu, trochę psoty, Kto się bawić ma ochotę?
Czeka na nas małpi gaj, Psoty, figle, dziki szał
Już muzyki słychać dźwięki, Zatańcz z nami do piosenki
Bądź jak banan roześmiany, W bananowe wyrusz tany
Bo kto zdrowo się odżywia, Sprawny zwinny także bywa
Autor: Agata Dziechciarczyk


Zdrowa przekąska

Grudzień upłynął nam pod hasłem Zdrowa Przekąska.
Przez cały tydzień na lekcjach wychowawczych było przepysznie i zdrowo. Degustacja stała się ciekawą formą promocji zdrowej przekąski, jako alternatywy dla niezdrowych chipsów i batonów.
Uczniowie dowiedzieli się że bakalie, orzechy, osobiście przygotowane kanapki, batoniki, soki, warzywa bogate są w cenne dla zdrowia składniki, które pozwalają im na prawidłowy rozwój, wpływają na ich koncentrację i pamięć, a przez to na umiejętność uczenia się.
Te naturalne przekąski i słodkości pełne są walorów odżywczych i zdrowotnych, po które mogą sięgnąć zarówno dzieci jaki dorośli.
Warto wcześniej zadbać o swoje zdrowie i zamiast pustych odżywczo produktów, wybierać te, które nie tylko zabiją głód, ale i dostarczą niezbędnych witamin i minerałów. Wyróbmy w sobie nawyk kupowania zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Po co sięgać? Sami zobaczcie!


19 października 2018r.
Klasa 2 B była na wycieczce w Mironicach. Nasze obcowanie z przyrodą rozpoczęliśmy od ugotowania pysznej i zdrowej zupy warzywnej. Przygotowaliśmy wszystkie składniki, dokładnie pokroiliśmy ziemniaki, marchewki, papryki, pieczarki, cebulę oraz mięso . Wspólnie doprawiliśmy. Nasza zupa gotowała się na prawdziwym ogniu z ogniska. Było pysznie i zdrowo.


Dzień Sałatek

W bieżącym roku szkolnym nasza szkoła przystąpiła do Wojewódzkiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie.
Dlatego w czwartek, 11 października 2018 roku uczniowie klasy II a samodzielnie przygotowywali sałatkę owocową.
Sezon na pyszne owoce trwa i dlatego nie zapominamy o tym także w szkole. Każdy uczeń wie, jak ważne są dla nas owoce - nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim - zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm.
Uczniowie postanowili zrobić pyszną i zdrową sałatkę owocową. Przynieśli z domów różne świeże owoce: jabłka, gruszki, banany, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona, granaty, ananasy.
Robienie sałatki poprzedziła pogadanka na temat zdrowego odżywiania i konieczności spożywania owoców.
Wychowawczyni klasy przypomniała zasady bezpiecznego przygotowywania posiłków. Uczniowie pamiętali, że przed rozpoczęciem pracy należy dokładnie umyć ręce oraz owoce.
Każdy miał przygotowaną deskę do krojenia, nożyk. Samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem.
Kiedy wszystko już było gotowe, przystąpiliśmy do mieszania i ...degustacji. Ach, co to była za uczta!
Sałatka smakowała wyśmienicie - nie wiemy, czy dlatego, że owoce były pyszne, czy dlatego że sami ją przyrządziliśmy?

Dzień Kiszonek

Dzisiejszy dzień upłynął pod hasłem kiszonek.
Uczniowie poszczególnych klas zaprosili całą szkolną społeczność na kiermasz w holu szkoły oraz degustację kiszonek.
Pysznie i zdrowo było również na piętrze klas 1-3. Dużo się działo również w klasach.
Ogromne podziękowania dla rodziców. Różnorodność potraw, ich smak oraz sposób podania zaskakiwały na każdym kroku. Powstały również ciekawe plakaty informujące o właściwościach probiotycznych i cennych składnikach danej kiszonki.
Kolejna dawka zdrowia zaliczona! Zdjęcia mówią same za siebie.

Dzień Dyni

Dzisiaj w szkole było bardzo pomarańczowo, smacznie i zdrowo. Tematem przewodnim była dynia.
Zadaniem każdej klasy było przygotowanie potraw z dyni. Każda z nich przygotowana została w domu wraz z rodzicami. Degustacja potraw wypadła rewelacyjnie. Ciasta, ciasteczka, sałatki, zupy, pestki i... lody.
Tak, z dyni można przygotować nawet lody. Przygotowane przez poszczególne klasy plakaty i dekoracje informowały o zaletach zdrowotnych tego warzywa. Teraz czas na wymianę przepisów.
Pomarańczowo i zdrowo było również na piętrze klas 1-3. Kolejki w oczekiwaniu na degustację mówiły same za siebie.



16 października 2018r. w świetlicy odbył się Konkurs Recytatorski "Warzywa i owoce w poezji" dla najmłodszych uczniów naszej szkoły.
Celem konkursu było zainteresowanie pierwszaków poezją, rozwijanie ich zdolności recytatorskich oraz uczenie rywalizacji w przyjaznej atmosferze. Miał przypomnieć wszystkim o spożywaniu warzyw i owoców każdego dnia.
W konkursie wzięło udział 10 dzieci. Przed kolegami i koleżankami, rodzicami i nauczycielami recytowały wiersze polskich poetów, opisujących piękno i walory zdrowotne owoców i warzyw.
Wszyscy na scenie zaprezentowali się świetnie. Przez publiczność nagradzani byli gromkimi brawami, a Komisja Konkursowa, biorąc pod uwagę pamięciowe opanowanie tekstu, dobór repertuaru, właściwą intonację głosu i ogólny wyraz artystyczny, wyłoniła zwycięzców.
I miejsce zdobyła Wiktoria Sulikowska, II miejsce Maria Pośledni, III miejsce Piotr Konstantynowicz.
Zaangażowanie i wytrwałość wszystkich młodych artystów została nagrodzona.
Organizator konkursu, pani Lidia Wączek

nagrody






I miejsce w Polsce
luty 2010







I miejsce w konkursie
Radia "BIS"
jako Gimnazjum nr 11
na najlepszą
stronę internetową



V miejsce w konkursie najlepszych stron www Republika Onet.pl